Hlavní chody - Domaci putka

Domácí puťka
Menu
Dp
Přejít na obsah
Dp
Plněné gyozy dle mého muže
Ingredience na cca 25 ks gyoz:
2 šálky hladké pšeničné mouky
1 šálek vroucí vody
Špetka soli
Škrob
Postup: Ve velké misce smícháme mouku a sůl. Postupně přiléváme horkou vodu a mícháme, dokud se nevytvoří těsto. Hněteme těsto v robotu cca 10min, dokud nebude hladké. Necháme ho 20min odležet v lednici. Na vál rozprášíme škrob a poprášíme si i ruce. Uděláme z těsta váleček a rozdělíme ho na malé kousky, ze kterých vytvoříme malé kuličky. Každou kuličku rozválíme na tenký plát cca 7cm průměr. Umístíme lžičku náplně na střed. Přeložíme těsto na půl, vytvoříme půlměsíc, který držíme mezi palcem a ukazováčkem. Navlhčíme okraj těsta vodou. Vytváříme malé záhyby - vlnky oběma ukazováčky a slepujeme tím obě strany těsta tak, abychom postupně gyozu uzavřeli. Dáme vařit vodu v pánvi, tak cca 1 cm vody. Rozprostřeme gyozy na pánev, až když voda vaří. Vaříme gyozy do odpaření vody. Poté přidáme trochu oleje a gyozy opečeme dozlatova. Podáváme například s omáčkou sweet-chilli.
Tip na náplň: Na másle osmahneme najemno nakrájenou cibuli a žampiony. Přidáme trochu sojovky a sezamového oleje. Po vychladnutí přidáme najemno nakrájené papriky trikolor, jarní cibulku a sezamová semínka.
Žampionový guláš s ovesnými nočky
Ingredience na 4 porce guláše:
500g hnědých žampionů (koupených), 500 ml vody (*event. vývar), 2 větší cibule, *Želatinový zeleninový bujon, máslo, špaldová hl. mouka, 3 stroužky česneku, kmín, sladká paprika, sůl, pepř
Postup: Na oleji zpěníme cibulku, pomalu restujeme do zhnědnutí. Přidáme žampiony nakrajené na silnější plátky, kmín, sůl a pepř. Opět restujeme cca 8 min do změknutí žampionů. Zaprášíme sladkou paprikou a rozmícháme spolu s bujonem na mírném stupni. Přilijeme vodu a povaříme cca 10 min. Mezitím připravíme jíšku - na 1 lžíci másla osmažíme 2 lžíce hladké mouky dorůžova a přilijeme trochu studené vody. Část jíšky vmícháme k žampionům a přidáváme podle hustoty jíšku nebo vodu. Přidáme prolisovaný česnek a opět necháme provařit cca 15min. Podáváme s nočky.
Ovesné nočky
Ingredience:
170 g jemných ovesných vloček, 30 g špaldové mouky, 2 vejce, 150 g bílého jogurtu, sůl
Postup: Vločky a mouku smícháme s vejci. Osolíme a přidáme jogurt. Pořádně prohněteme a tvarujeme lepkavé kuličky, které vhazujeme po jedné do vroucí osolené vody. Mícháme hned zespod, aby se nám nepřichytily ke dnu. Jakmile vyplavou, necháme 5 až 10 minut ještě vařit (dle velikosti) a nakonec scedíme.
Pikantní guláš s hovězím masem a kapií, zahuštěný chlebem
Ingredience: 600g hovězích kostek, 140g nakladané kapie proužky(1 lžíci na ozdobu), 2 stroužky česneku, 2 velké cibule, 2 krajíce chleba, 1 želatinový bujon, sádlo, voda, majoránka, kmín, chilli flakes, gulašová paprika, sůl, pepř + příloha dle chuti
Postup: Rozehřejeme si troubu na 160°st spolu se zapekací mísou. Dáme si ohřat do rychlovarné konvice cca 1.5 litru vody. Na pánvi zesklovatíme na lžíci sádla cibuli (pokrájenou najemno). Přidáme hovězí kostky a česnek a necháme ze všech stran osmahnout do zlatova, mícháme dokud se neodpaří všechna voda. Kostky poprášíme gulášovou paprikou, zamícháme a sundáme rychle z plotny. Přendáme směs masa do rozehřáté mísy. S trochou ohřáté vody rozmělníme na použité pánvi želatinový bujón. To také přidáme k masu spolu s kapíi. Zalijeme zbývající ohřátou vodou tak, aby byla voda cca 1,5 cm nad masem. Přidáme špetku majoránky, kmínu a chilli floků. Osolíme a opepříme. Promíchame a dáme pect na cca 3 hodiny do trouby. Až bude maso měkké jako dort, vyndáme ho třeba na víko. Zbytek omáčky rozmixujeme tyčovým mixerem spolu s 2 krajíci chleba, které omáčku zahustí. Dochutíme, pokud je potřeba. Podáváme s masem a jako přílohu s těstovinami nebo houskovým knedlíkem. Dozdobíme zbytkem kapie.
Brokolicové mini karbanátky s nastrouhanými tvarůžky a batátové hranolky
Ingredience pro 2 osoby: 1 očištěná brokolice, 1 větší batáta, koření, olomoucké tvarůžky, 1 vejce, kukuřičná strouhanka, zakysaná smetana, červená cibule
Postup: Batáty oloupeme, nakrájíme na hranolky a v míse smícháme s olivovým olejem, sladkou paprikou, sušenou petrželkou a trochou soli. Růžičky brokolice uvaříme v osolené vodě do měkka. Rozmixujeme je tyč. mixérem, přidáme žloutek, hrst kukuřičné strouhanky (+ podle potřeby), 2ks nahrubo strouhaných tvarůžků a barevný ml. pepř. Tvoříme malé karbanátky, které dáme do trouby spolu s batátovými hranolky na 180°C na 30 min. Dip se skládá pouze ze zakysané smetany, mletého barev. pepře a najemno nakrájené červené cibule. Jindy přidávám pažitku nebo nastrouhanou kyselou okurku...
Tip: Pokud objednáváte přes kosik.cz, zkuste zakysanou smetanu od německé firmy Edeka, já ji zbožňuju ve slaných i sladkých receptech
Kynuté knedlíky s jahodami 🍓
Ingredience na 12 větších kousků: 500 g hrubé mouky, ½ lžičky soli, lžíce krupicového cukru, ½ čerstvého droždí (20g),1 M vejce, 250 ml vlažného mléka, +12ks očištěných jahod, rozpuštěné máslo, moučkový cukr, strouhaný tvaroh
Postup: Prosátou mouku smícháme se solí a cukrem. Rozdrobíme droždí, přidáme vejce a teplé mléko. Zaděláme do hladkého kompaktního těsta, nejlépe v robotu cca 8-10min. Těsto rozdělíme na stejné dílky a vyvalujeme placku. Střed necháme vyšší. Plníme jahodami a snažíme se zadělat každou skulinku. Ještě trochu poválíme v ruce. Hotové kousky dáme na plech potřený olejem. Postříkáme rozprašovačem s vodou, zakryjeme utěrkou a dáme na 25 min odpočívat. Připravíme si hrnec s pařákem. Vykynuté knedlíky vaříme v páře cca 20 min pod pokličkou na mírném stupni. Podáváme dle chuti například s rozpuštěným máslem, tvarohem a moučkovým cukrem.
Špagety s omáčkou z barevných paprik a mletým krůtím masem
Ingredience pro 4 porce:
400g špaget, 3 papriky (trikolora), 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce protlaku, 200g mletého krůtího masa, 1 sklenička sušených rajčat v oleji (př. FranzJosef 190g), pepř, oregáno, sůl + volitelně 1 malá chilli paprička
Postup:
Do vroucí osolené vody si dáme vařit špagety. Nakrájíme si na nudličky cibuli a papriky. Na pánvi si rozehřejeme asi dvě lžíce oleje ze sušených rajčat a necháme zesklovatět cibulku. Přidáme proužky paprik, trochu mletého pepře, oregána a plátky česneku. Necháme chvilku osmahnout, poté přidáme trochu vody ze špaget a necháme papriky změknout cca 5 min. Trochu vody si ješte odlijeme stranou na později. Špagety slijeme až jsou uvařené na skus. Povařené papriky rozmixujeme v misce tyčovým mixerem na hrubou kaši. Na stejné pánvi osmahneme mleté maso, přidáme pokrájená sušená rajčata, 2 lžíce protlaku, směs z paprik a přilijeme dle potřeby vodu ze špaget. Kdo má rad pikantní jídla, může přidat plátky chilli papričky. Omáčku dochutíme solí a pepřem, pokud je potřeba a podáváme se špagetami. Můžeme také zapéct v troubě se sýrem.
Hřejivé kuřecí kari s jasmínovou rýží
Ingredience pro 4 porce:
2 kuřecí vykoštěná stehna, 2/3 červené papriky, 1/2 zelené papriky, 1 malá červená cibule, 1 velká oloupaná mrkev, 1 stroužek česneku, 1 lžička nasekaného čerstvého zázvoru, hrst zelených fazolek, 4 větší očištěné žampiony, 400ml kokosového mléka, 1 lžíce rybí omáčky, sůl, olej + 25g Panang curry pasty od CB Thai (fialové balení) + cca 240g jasmínové rýže
Postup:
Rýži propláchneme a připravíme dle návodu, já k usnadnění používám rýžovárku. Cibuli, papriky, česnek a mrkev nakrájíme na proužky. Na pánvi zprudka orestujeme najednou veškerou zeleninu, zázvor, fazolky, žampiony a česnek tak, aby suroviny lehce chytly barvu. Shrneme stranou a vprostřed pánve rozehřejeme 2 lžíce oleje a rozetřeme kari pastu. Zalijeme kokosovým mlékem, kari pořádně rozmícháme. Stehna nakrájíme na nudličky, trochu osolíme a vhodíme do pánve k zelenině. Přivedeme k varu a poté snížíme teplotu. Kokosové mléko bude možná moc husté a bude potřeba omáčku doředit mlékem tak, aby bylo maso ponořené. Přilijeme ještě lžíci rybí omáčky. Necháme směs provařit cca 8-10min, dokud maso nezměkne. Dochutíme dle potřeby.
Sýrovo-vajíčková pomazánka s koprem
Ingredience na cca 4 velké plátky chleba:
50g strouhané goudy, 50g šunky, lžička kopru (i ze skleničky), 2 strouhaná uvařená vejce, 2 kyselé okurky, 1/2 malé cibule, 1 lžíce majonézy, 1 lžička hořčice, smetanová Lučina, mletý pepř
Postup:
Šunku a okurky nakrájíme na tenké proužky nebo kostičky dle naší preference. Smícháme dohromady s ostatními surovinami a přidáme smetanovou lučinu pro dosažení kompaktní konzistence. Většinou není třeba solit, přidáme však trochu čerstvě mletého pepře. Před podáváním necháme min. půl hodiny v uzavřené nádobě odležet v lednici.
Obalované kuřecí paličky v kukuřičných lupínkách s pečenými bramborami
Ingredience pro 4 osoby:
8 kuřecích paliček, 6-8 brambor, 2-3 rozšlehaná vejce, 80g másla, trochu mléka, kukuřičná mouka s lupínky, hladká mouka, olej na smažení, sůl
+ koření: barevný mletý pepř, sladká mletá paprika, oregáno, sušený česnek, rozmarýn, tymián, sušená petržel
Postup:
Paličky očistíme a osolíme. V mikrovlnce necháme na chvilku povolit máslo tak, aby až vychladne, šlo vyšlehat s vejci. Přilijeme trochu mléka a ponoříme paličky do směsi. Brambory omyjeme a nakrájíme na osminy. V míse je smícháme s olejem, solí, pepřem, mletou paprikou a oregánem. Rozprostřeme je na plech s pečícím papírem a rozehřejeme troubu na 180°C. Na obalení paliček smícháme hladkou mouku, kukuřičnou mouku ve stejném poměru plus směs koření. Připravíme si hrnec s olejem nebo fritézu. Paličky do oleje ponoříme a smažíme cca 5 min do zlatavé krusty. Poté je dáme dopéct do horkovzdušné trouby spolu s bramborami na cca 25 - 35 min. Jednu paličku rozřízneme, abychom poznali, zda je maso propečené - musí jít lehce od kosti.
Špaldová pizza s balkánským sýrem
Ingredience na těsto (2 pizzy ⌀32cm):
1 pytlíček sušeného droždí, ½ kg jemné špaldové mouky (Lidl nebo Pernerka), lžička soli, špetka cukru, 4 lžíce olivového oleje, 270ml teplé vody;
Ingredience na rajčatový základ: 140g protlaku, 100g krájených rajčat, oregáno, 1 stroužek lisovaného česneku, nadrobno pokrajená 1 malá červená cibule, sůl, cukr, barevný ml.pepř,
+dále ingredience na náplň dle chuti: např. proužky kapie, žampionů, beraních rohů, oliv, cibule, balkánského sýru a plátky rajčat.
Postup:
Smícháme suché suroviny na těsto v míse. Přilijeme olej a vodu. Zamícháme, pořádně prohněteme a necháme na teplém místě kynout cca 1,5h. Troubu předehřejeme i s plechem na 250°C. Těsto rozdělíme na 2 části. Vyválíme placku a po okruhu dáme proužky sýra, překlopíme těstem a tím vytvoříme plněnou kůrku pro pizzu. Dále dáme rajčatový základ a suroviny dle naší chuti. Pečeme na rozpáleném plechu s pečícím papírem cca 10-12 min. Těsto můžeme udělat s klasickou bílou moukou, ale odebereme vodu - tzn. použijeme pouze 250 ml teplé vody.
Svěží jarní pomazánka
Ingredience na tác chlebíčků:
100g strouhaného sýra eidam, 100g šunky, 100g směs paprik(trikolora), půlka malé cibule, 60g taveného sýra (light verze - žervé), 100g majonézy (light verze - zakysané smetany), 1 lžička hořčice, mletý barevný pepř.
Postup:
Šunku, cibuli a papriky nakrájíme na drobno. Smícháme s ostatními surovinami dohromady. Většinou není potřeba solit. Nechám chvíli uležet v lednici a mažu.
Zeleninový pekáč s cuketovými nudlemi
Ingredience na 4 porce:
2 větší cukety, 1 velká mrkev, 1/2 červené papriky, 1/2 zelené papriky, 1 červená cibule, hrst žampionů, hrst oliv, hrst sušených rajčat, 1 stroužek česneku, 1 protlak, 1 plechovka krájených rajčat, sklenička červeného vína, oregano, bazalka, strouhaný sýr
Postup:
Použitím spiralizeru (popř. škrabky na julienne) si připravíme nudle z cukety a mrkve. Cuketu lehce posolíme a necháme v cedníku vypotit. Ostatní zeleninu a žampiony nakrájíme na nudličky. Na pánvi si na oliv.oleji orestujeme cibulku, mrkev a česnek. Přihodíme papriky a žampiony. Lehce posolíme, opepříme a dáme špetku oregána. Restujeme do změknutí. Zapneme troubu na 170°C. Směs z pánve, olivy a cuketové nudle dáme do pekáčku, necháme zatím stranou. Do pánve dáme podusit suš.rajčata a plechovku rajčat, chvíli dusíme, poté přidáme protlak se špetkou tř.cukru, oregána, pepře a soli. Zalijeme skleníčkou vína a čekáme až se odpaří kyselost. Pokud je potřeba naředíme vodou. Poté zeleninu v pekáčku promícháme s omáčkou. Dáme zapéct na 15min do trouby. Posypeme sýrem a zapekáme dalších 15min. Zdobíme čerstvou bazalkou.
Čerstvé lasagne z celozrnné mouky
Ingredience:
3 hrnky celozrnné/špaldové jemné mouky
4 vejce
1lžíce oliv.oleje
1lžíce vody
Postup:
Směs zpracovávejte v robotu až získá sypkou konzistenci. Směs poté ručně hněťte na vále, dokud se nevytvoří hladké těsto (je to makačka) a rozdělte na čtyři stejné díly. Strojek na těstoviny nastavte na největší mezeru a díly těsta protáhněte strojkem. Rozválené díly několikrát přeložte a opět protáhněte strojkem. Postup opakujte, dokud nevznikne hladké pružné těsto, které se netrhá a je hebké. Poté na strojku postupně snižujte mezery a rozválejte díly dotenka.Dále už je úprava na vás a přídavných nástavcích. Těstoviny nechte pořádně proschnout, skladovat se pak mohou dlouho.
Domácí pita chleba
Suroviny(4ks):
90ml teplé vody, 5g suš. droždí, špetka cukru, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky mletého koriandru (či posekaného čerstvého), 150g jemně mleté celozrné mouky
Postup:
Smícháme všechny suché přísady a nakonec teplou vodu. Bude se zdát, že je tam moc mouky, ale stačí vydržet a déle hnětat, vypracujete hladké a pružné těsto. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi 1h kynout. Těsto rozdělte na 4 stejné díly(kuličky).Ty rozválejte na pomoučněné ploše válečkem(rukou je nedělejte, nebyly by stejně vysoké) na tenké placky a nechte ještě chvíli nakynout. Placky pečte na hodně rozpálené pánvi bez tuku a často je obracejte. Trvá to cca 6-8 min, placka se vyfoukne a zezlátne. Doporučuji rozkrajovat teplé. Pokud si je budete dávat později, trochu je navlhčete, já je dávám prohřát do topinkovače. Tady na fotce je podávám s paprikami, mletým krůtím masem, feferonkami, zakys.smetanou, červ.cibulkou a salát.okurkou, ale použití je univerzální. Stačí třeba přidat jen hummus.
Salát z červené řepy a avokáda s pečenými placičkami
Ingredience pro 2 porce
1-2ks předvařené červené řepy, 1 ks zralého avokáda, 1 malá červená cibule, 1 lžíce hořčice, 3-4 lžíce zakys.smetany, sůl, barevný pepř, 250 g mletého krůtího masa, hrst ovesných vloček, 1 rozšlehané vejce
Postup
Nakrájíme cibuli najemno, avokádo i červenou řepu na kostičky. Přidáme hořčici a zakysanou smetany podle toho, jak chceme salát mokrý. Volitelně můžeme přidat i lžicku majonézy. Osolíme a opepříme, salát dáme odležet na chvíli do lednice. Zapneme troubu na 200°C a plech vyložíme peč.papírem. Mašlovačkou lehce potřeme místa na peč.papíře, kam budeme skládat placičky. Krůtí maso smícháme s vajíčkem, lehce osolíme a opepříme. Přidáme vločky, tak aby směs byla kompaktní a mohli jsme tvořit karbanátky, které na peč.papíře splácneme do placiček. Pečeme v troubě dozlatova z obou stran dle výšky placiček.

Cuketové karbanátky s tofu
&
Fazolové lusky s cibulkou a žampiony
Ingredience na 2-3 porce:
170 g cukety, 100 g marinovaného tofu, 1/2 malé kapie, 1/2 cibule, 2 hrsti vloček, 1 menší hrst sluneč. semínek, 1 vajíčko, majoránka, červ. paprika, sůl, pepř, kukuřičná polenta, 125g čerstvých fazolových, lusků, 8 malých žampionů, 1/2 cibule
Postup:
Cuketu nastrouháme na struhadle, lehce posolíme a necháme v cedníku pořádně vypotit, abychom se zbavili přebytečné vody. Dále nastrouháme tofu. Nakrájíme na jemno cibuli a kapii. V míse rozšleháme vejce a přidáme vločky spolu se semínky. Přimícháme cuketu, tofu, cibuli a kapii. Směs okořeníme a tvoříme karbanátky (cca 4 ks), které obalíme v kukuřičné polentě. Naskládáme je na plech vyloženým papírem a lehce z vrchu potřeme olejem. Dáme péct z každé strany po 15 minutách v předehřáté troubě na 190°C. Žampiony očistíme a fazolkám odkrájíme konce. Cibulku nakrájíme na jemno. Fazolové lusky restujeme z lehka na oleji až do křupava. Ve fázi, když už jsou měkké, přidáme cibuli a žampiony, lehce posolíme. Podáváme např. se štouchanými bramborami s jarní cibulkou.
Kuřecí stehna pečená na červené cibuli
Ingredience na 2 porce:
řepkový olej, 2 kuřecí stehna, 2 velké červené cibule, hrst nesolených arašídů, hrst slunečnicových semínek, 1 chilli paprička, 1/2 lžičky suš. zázvoru, 2 lžíce agáve sirupu, 2 lžíce sójové omáčky, pár kapek citronové šťávy, mletý barevný pepř
Postup:
Na pánvi necháme zesklovatět nakrájenou cibuli. Troubu předehřejeme na 190°C. Pekáč vyložíme cibulkou. V robotu rozemeleme oříšky, chilli papričku a slunečnicová semínka, zamícháme zbývající suroviny. Kuřecí stehna očistíme. Marinádu napěchujeme pod kůži a promasírujeme ji do masa. Pečeme přikryté alobalem cca 35 min. Poté odkryjeme a dopékáme dalších 15 min. Pokud jde maso od kosti, vypneme troubu a necháme 5 min dojít. Podáváme s rýží, pohankou, apod.
Guláš pečený v troubě
Ingredience pro 3-4 porce:
řepkový olej, 500 g hovězích nebo vepřových kostek, 4 ks malé červené cibule, 1 stroužek česneku, 1 větší mrkev, 1/2 středně velké cukety, 1 lžička majoránka, 1 větší lžíce gulášové papriky, pepř, sůl, 1 litr zeleninového vývaru (nebo 1 litr vody + zel.bujón), 1 rovná lžíce bramb. škrobu (kdo nechce dávat škrob, přidá do základu více zeleniny)
(+ těstoviny nebo celozrnný knedlík)
Postup:
Cibuli, mrkev a cuketu očistíme a pokrájíme na kostičky. Nastavíme troubu na 180°C a dáme do ní předehřát mísu s víkem, ve které budeme péct guláš. V pánvi orestujeme na oleji zeleninu, po chvilce přidáme masové kostky a česnek. Směs osolíme, opepříme a posypeme paprikou a majoránkou. Zprudka osmahneme, aby se maso zatáhlo ze všech stran. Přilijeme protlak a promícháme. Přendáme do vyhřáté mísy a zalijeme vývarem, ve kterém jsme předem rozmíchali lžíci škrobu. Vše vařečkou promísíme. Podle druhu masa dáme péct na cca 1 h (vepřové) nebo cca 2 hodiny (hovězí). Ke konci pečení znovu promícháme a ochutnáme, zda je maso dostatečně měkké. Hotové kostky spolu s částí uvařené zeleniny vyndáme stranou a zbytek omáčky rozmixujeme ručním mixérem. Omáčku dle potřeby dochutíme a vrátíme maso zpět. Podáváme s těstovinami nebo knedlíkem.
Rajská omáčka bez mouky
Ingredience na cca 6 porcí:
máslo, 1 velká cibule nakrájená na drobno, 1/2 balíčku mražené zeleniny (mrkev a celer), rajčatový protlak, 1 ks skořice celé, 6 kuliček celého pepře, 6 kuliček nového koření, 3 malé bobkové listy, 0,8 l až 1 l zeleninového vývaru + voda dle potřeby, třinový cukr, sůl, pepř, ocet
Postup:
Ve velkém hrnci zesklovatíme cibuli na másle (velká lžíce), poté přidáme zeleninu a necháme rovněž osmahnout. Vložíme bobkový list, skořici, kuličky pepře a nového koření, chvíli restujeme, aby zelenina natáhla chuť koření. Přidáme celý protlak a promícháme. Zalijeme vývarem, nejdřív 800 ml, pečlivě rozšleháme a necháme cca 20 min provařit. Podle houstnutí omáčky (ne)přilívám zbylý vývar. Poté vyndám veškeré koření, ale nevyhazuji ho. Sundám hrnec z plotny. Tyčovým mixérem rozmixuji zeleninu v omáčce až se vytvoří jemné pyré. Doředím dle potřeby vývarem nebo vodou. Vrátím koření a přidám dle chuti sůl, cukr a ocet. Povařím a před podáváním vyndám koření.
Masové kuličky
Ingredience:
2,5 hrsti ovesných vloček, 350 g mletého masa (krůtí nebo mix), 1 vejce, sůl, pepř
Postup:
Suroviny promícháme a tvoříme kuličky, které dáme péct na cca 25 min do trouby předehřáté na 200°C.
Knedlíčky z ovesných vloček
Ingredience:
170 g ovesných vloček, 30 g celozrnné mouky, 2 vejce, 150 g bílého jogurtu, sůl
Postup:
Vločky a mouku smícháme s vejci. Okořeníme a přidáme jogurt. Pořádně prohněteme a tvarujeme lepkavé kuličky, které vhazujeme po jedné do vroucí osolené vody. Mícháme hned zespod, aby se nám nepřichytily ke dnu. Jakmile vyplavou, necháme 5 až 10 minut ještě vařit (dle velikosti) a nakonec scedíme.
Kuřecí burger
Ingredience na 2 burgry:
olivový olej, 2 kuřecí prsa, 1/2 cukety, sweet-chilli omáčka, hermelín, cibule, plnotučná hořčice, 3-4 malé kyselé okurky, zakysaná smetana, 1 lžička kopru, sůl, pepř
(+ recept na domácí bulky v záložce pečení)
Postup:
Cuketu omyjeme, pokrájíme na 3 -4 mm plátky (nechat vypotit), které obalíme ve sweet chilli omáčce. Plátky cukety i cibule opečeme dozlatova na pánvi. Kuřecí prsa očistíme a lehce rozklepeme paličkou. Osolíme, opepříme a na pánvi restujeme z obou stran. Připravíme si tatarku. Na jemném struhadle nastrouháme kyselé okurky. Zamícháme se zakysanou smetanou, lžičkou kopru, dochutíme pepřem a solí. Bulky rozřízneme. Spodní část potřeme hořčicí, poklademe cibulí, masem, hermelínem, cuketami, tatarkou a přiklopíme vrchní část housky.
Losos s hořčično-medovou omáčkou,
opečenými bramborami a lolo salátem
Ingredience:
olivový olej, filet z lososa 250g, lolo salát, 4 středně velké brambory, cherry rajčata, červená cibule, mořská sůl, pepř, 1 lžíce medu, 4 lžíce hořčice
Postup:
Rozehřejeme troubu na 200°C. Plech vyložíme pečícím papírem. Očištěné a oloupané brambory nakrájíme na 2-3 mm plátky, vložíme do mísy, zakapeme olivovým olejem, důkladně promícháme a vyskládáme na připravený plech. Posypeme mořskou solí, vložíme do trouby a pečeme dozlatova z obou stran. Lososa stáhneme z kůže a osolíme. Na rozpálenou pánev kápneme trochu olivového oleje a mírně orestujeme červenou cibuli krájenou na plátky. Vyjmeme a vložíme lososa (stranou, kde byla původně kůže). Restujeme 3-4 min. z každé strany. Uděláme omáčku z hořčice a medu. Omyté a natrhané listy salátu smícháme s cherry rajčaty nakrájenými na půlky a plátky červené cibule.
Dýňovo-batátové noky
Ingredience na 3-4 menší porce
500 g oloupané sladké brambory, 500 g máslové dýně, 150 g polohrubé mouky, 150 g špaldové mouky, 1 vejce, 1 lžička himalájské soli, špetka muškátového oříšku
(+tip: k nokám výborně chutnají suššená rajčata v oleji, cibulka, kvalitní šunka, černé olivy a provensál.koření)
Postup:
Bramboru a dýni (i se slupkou) nakrájíme na klínky. Vyskládáme na plech s pečícím papírem (dýni dužinou nahoru), pokapeme pár kapkami oleje a dáme upéct na cca 30 min do trouby na 200°C, dokud nebudou klýnky měkké. Až nám dýně trochu schladne, oloupeme nebo odkrájíme slupku. Upečenou bramboru a dýni nastrouháme na struhadle. Promícháme v míse s ostatními surovinami. Pokud se zpracované těsto lepí, přidáme špaldovou mouku. Z těsta si vyválíme shodné válečky a odkrajujeme přibližně stejné dílky. Vytváříme kuličky a vmáčkneme vidličkou vzor rýh. Vzniklé noky vhodíme do vroucí osolené vody. Jakmile vyplavou na povrch, čekáme ještě 1-2 minuty podle velikosti noků. Případně jeden rozkrojíme a zkontrolujeme. Noky scedíme a můžeme podávat.
Inspirace: Kuchařka pro dceru
Pohanka se šalotkou, hlívou a hráškem
Ingredience (2-3 porce):
řepkový olej, 100 g loupané pohanky, 1 nadrobno nakrájený stroužek česneku, 4 šalotky, 1 hrst hrášku, 1 hrst hlívy ústřičné, 8 malých žampiónů, slunečnicová semínka, mletý koriandr, himalájská sůl, černý pepř, 2 lžíce sojovky, 2 lžičky másla
(+tip: k pokrmu se výborně hodí volská oka)
Postup:
Pohanku připravíme dle návodu na obalu. (My ji děláme v rýžovárce - na kelímek pohanky, dáváme kelímek a půl vody + trochu sůl.) Nakrájenou šalotku spolu s česnekem osmahneme do sklovatění na oleji. Přidáme plátky žampiónů a pokrájenou hlívu. Opepříme a přidáme špetku mletého koriandru. Uprostřed pánve si uděláme místo a přidáme máslo, na kterém orestujeme hrášek. Přisypeme slunečnicová semínka a do směsi přilijeme sojovou omáčku. Vše nakonec smícháme s uvařenou pohankou.
Květák ve strouhance z cornflakes obalený v medovo-česnekové omáčce
Ingredience:
1 květák, 2 vejce, kukuřičná polenta (nebo strouhanka z rozdrcených cornflakes), 8 lžic medu, 3 větší prolisované česneky, 2 lžíce soj.omáčky, pokrájená chilli paprička, 10 lžic vody s 1 lžíci kukuř.škrobu
Postup:
Růžičky květáku obalíme ve vajíčku, v cedníku necháme okapat a poté obalíme ve strouhance. Růžičky rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáte na 200°C cca 25 min do změknutí. Mezitím necháme v malém hrnci rozpusit směs ze zbylých surovin a vaříme, dokud není omáčka dostatečně hustá. Upečené ružičky květáku obalíme v medové směsi. Podáváme s oblíbeným dipem.
Trhané vepřové
Ingredience (3-4 porce):
500g bůčku s kůží, 10 stroužků česneku, 1 ks cibule, 1/2 hrnku vody, 1 zeleninový bujón (želatinový)
+Marináda:
1/4 hrnku kvalitního kečupu, 2 lžíce třinového cukru, 1 větší prolisovaný česnek, 1 lžíce sladké papriky, 2 lžíce worcestrové omáčky, 4 lžíce sojové omáčky, sůl, černý pepř
(+ tip: půlka šťavnatého jablka)
Postup:
Tukovou vrstvu nařízneme nožem. V míse smícháme suroviny na marinádu. Pokud máme šťavnaté jablíčko, nastrouháme ho na jemném struhadle a přidáme ho do marinády. Jinak tento krok vynecháme. Maso přes noc marinujeme. Druhý den si pekáček vyložíme alobalem a troubu předehřejeme na 220°C. V malém hrnci povaříme vodu s bujoném a necháme schladnout. Do pekáčku naskládáme stroužky česneku, na plátky nakrajénou cibuli a marinované maso tukem nahoru. Podlejeme vývarem a dáme na 30 minut péct. Poté stáhneme teplotu na 125°C, přikryjeme alobalem z vrchu a pečeme cca 5 hodin. Po upečení necháme maso odpočinout 20 min a poté natrháme vidličkou.
Inspirace: Fresh.iprima.cz
Nakládáný hermelín/camembert
Ingredience:
sklenice na 1kg
3-4 ks hermelínu nebo camembertu (záleží na velikosti)
2 ks malé červené cibule
8 ks pálivých papriček
8 ks bobkového listu
12 ks nového koření
12 ks kuliček pepře
10 ks česnek.stroužků
směs koření (sl.paprika, oregano, rozmarýn, chilli, drcený kmín)
řepkový olej
Postup:
Rozřízneme hermelíny, posypeme kořením, naplníme plátky cibule a česneku. Vrstvíme do sklenice všechny suroviny a postupně zalejeme olejem. Necháme v lednici min. 5 dnů.
Moje nejmilejší omáčka na špagety
Ingredience na 4 porce:
200g celozrnných/kukuřičných špaget, olivový olej, 150 g mletého masa (mix), 1 nastrouhaná velká mrkev, 1 cibule, 1 velký stroužek česneku, 5 pokrájených sušených rajčat v oleji, 1 kvalitní protlak, 2, lžičky třinového cukru, 1 plechovka nakrájených rajčat (nebo 2 velká spařená rajčata předem), 1/2 sklenice červeného vína, špetka skořice, oregano, bazalka, čerstvě mletý barevný pepř, mořská sůl, mozzarella nebo strouhaný parmazán
(+tipy: místo těstovin můžeme použít cuketové nudle, místo masa žampiony nebo kvalitní šunku, přidávám často i olivy)
Postup:
V osolené vodě si uvařime těstoviny "al dente". Stranou si necháme 1/2 hrníčku scezené vody. Na olivovém oleji orestujeme cibuli, mrkev a sušená rajčata. Přidáme oregáno a prolisovaný česnek. Shrneme směs na stranu pánve. Přidáme protlak spolu s tř.cukrem a po malé chvilce smícháme vše na pánvi. Uděláme si uprostřed místo. Pokapeme střed pár kapkami oliv. oleje a přidáme mleté maso, které nesolíme (záleží na složení masa a obsahu soli v balení) a opepříme. Mleté necháme pár minut zatáhnout, ale tak aby se zcela neuvařilo a nevysuššilo. Směs promícháme, podlejeme trochou scezené vody a červeným vínem. Povaříme na nízkém stupni, odpaří se tím kyselost. Přidáme nakrájená rajčata. Okořeníme znovu trochou oregána, bazalkou, špetkou skořice, popřípadě solí a pepřem. Pokud je omáčka kyselá, přidáme ještě třinový cukr. V případě, že je použité víno opravdu trpké, zjemňuji mlékem. Omáčku smícháme se špagetami. Můžeme podávat nebo pokračovat tím, že špagety dáme do zapékací mísy péct v troubě na 200°C cca 15-20 min. Poté posypeme sýrem nebo poklademe mozzarellou a dáme ještě 5 min zapéct.
Návrat na obsah